Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










1453 
DALGA: FAŞİZME GEÇİŞ DERSLERİ...
        Sinema


Esin ÇAKIR    
  Yayın Tarihi: 21.7.2011    

DALGA: FAŞİZME GEÇİŞ DERSLERİ...

Haziran ayının başından beri sinema yazıları maalesef aksadı.

Bu film izlemiyorum anlamına gelmemekte olup, kayda değer yani yazılacak kadar önemsediğim bir şey çıkmadı anlamındadır.

Ama D&R'dan ayıkladığım ucuz DVD'ler arasında öyle bir filme rastladım ki işte bu uzun zamandır yazmaya değen ender filmlerden biri oldu.

Orjinal adı ''The Wave: Dalga'', ancak bizim isimleri değiştirmeye çok meraklı Türk insanımız ''Tehlikeli Oyun'' diyerek pek muteber, hiç de sıradan olmayan bir adla taçlandırmış filmi!!!..

2008 Alman yapımı filmin konusu için, dünyanın başına gelmiş en iç acıtıcı olaylardan biri olan Alman Hitler faşizminin giriş, gelişme ve sonuç olarak gelişim sürecinin küçük ölçekli bir yeniden yaratımı diyebiliriz.

Okulun gençler tarafından sevilen sıradışı tarih öğretmeni Rainer, proje haftası sebebiyle bir hafta boyunca seçmeli ders olarak ''Otokrasi'' konusunu sınıfına anlatacaktır.

Pazartesi başlayan dersin daha en başında geçen konuşmalarda gençlerden biri, artık Almanya'da Hitler dönemi faşizmi gibi bir oluşumun tekrarlanmasının olanak dışı olduğunu, çünkü Alman halkının artık çok akıllandığını söyleme gafletinde bulunur. Sen misin bunu diyen! Öğretmenin kafasında derhal şimşekler çakar ve bu küçük budalalara bunun olabilirliğini ispatlamak adına onları küçük bir gösteriye çağırır.

Ve ''Dalga''adını verdikleri faşizan parti olayı o kadar hızlı yolalır ki, geldikleri noktada Rainer haklı çıkmasına çıkar, ancak bunun da bir bedeli
olacaktır.



27. İstanbul Film Festivali'nde büyük jüri ödülü alan film ayrıca Sundance Film Festivali'nde de büyük jüri ödülüne aday olmuş.

Todd Strasser'ın 1981 basımı aynı isimli kitaptan uyarlanan film gerçek olaylara dayanmaktadır.

Uzun bir süredir Alman liselerinde ders kitabı olarak okutulduğu da DVD'nin üzerinde yer alan bilgilerden biri...

İnsanoğlunun aslında güdülmesi ne kadar kolay bir varlık olduğunun şahane bir gösterimi ile karşı karşıyayız. Olayların gelişimi sırasında tüyleriniz ürperiyor. Filmin sonunda da hep istediğimiz gibi ekran karşısında şaşkın tavşan gibi kalakalıyorsunuz!...

Son söz: Burada konu faşizme evrilme ise de, başka konularda da aynı gidişat söz konusu olacaktır ve nitekim olagelmektedir!...




Esin ÇAKIR



Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    4679   


YORUMLAR

Yorum yazan : cem önen
Tarih : 29.8.2011
SEVGILI ARKADASIM GÜNÜMÜZDE OLAN BITENI NE GÜZEL SENARYOLASTIRMIS YÖNETMEN.TAVSIYENI YERINE GETIRDIM.IZLEDIM.ÇOK BASARILI.



Esin ÇAKIR yazıları
Sinema

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com