Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










2184 
ÖNYARGI İYİ BİR ŞEY DEĞİLMİŞ!
        Sinema


Esin ÇAKIR    
  Yayın Tarihi: 12.9.2011    

ÖNYARGI İYİ BİR ŞEY DEĞİLMİŞ!

Oldukça iyi bir film izleyicisi, takipçisi ve bu sanata canı gönülden destek verdiğini düşünen naçizane bir sinefil olarak bilinçli ya da bilinçsiz, önyargıların gölgesinde es geçtiğim bir ülke sineması ''Hint Sineması''dır.
Yani ''Bollywood''tur.

Çünkü o her zaman ebebeynlerimizin keyifle anlattığı Raj Kapoor'un ''Avaramu'' filmi ile aklımızın bir köşesinde yer alan, çok ciddiye alınmayacak, eğlencelik tabir ettiğimiz, bir zamanların yeşilçam filmlerinin de daha alt tabakasında seyreden filmler üreten bir sektördür. Ve hep küçümsenir; nedenleri ortadadır. Çünkü komik ötesi ve korkunç derecede kötüdür.

Şimdiye kadar hiç Hint filmi izledim mi diye düşündüğümde ve kendimi zorladığımda aklıma sadece Mira Nair'in ''Muson Düğünü'' geliyor. O da birçok ödül alınca ilgimizi çekmişti. Gerçekten de şırıl şenlik bir filmdi.

''3 İdiots'' tesadüfen gezinirken IMDB puanının yüksekliği sebebiyle ilgimi çekti. 8.3 gibi çok yüksek bir puan almış. Genellikle üst düzey puanlar alan filmler kötü çıkmıyor. Yine de bir Hint filmi diye yüksek düzeyde burun kıvırması ve apaçık önyargılarınızla başbaşa kalıyorsunuz.

2 saat 40 dakika gibi oldukça uzun süreli bir film! Ancak en ufak bir sıkılma emaresi olmadan sonuna kadar keyifle izlenebiliyor. İlk yarı oldukça eğlenceli olmakla birlikte ikinci yarı da kah Amerikanvari kah Yeşilçama dönük sahneleriyle acıklı dozu tarz olarakta hissedebiliyorsunuz.

Ama bir gençlik filmi olarak ve biz Türkleri tatmin edecek bütün kriterleri ustaca bünyesinde barındırarak ve zaman zaman da gözyaşlarınıza hakim olamayarak izliyorsunuz.

Üniversite yaşamının, daha doğrusu eğitimsel yanlışların altını çize çize üç sıkı dostun öyküsü anlatılıyor. Farklı sınıflardan gelme gençler bir sürü badireler atlatıp içlerindeki ''Bay Doğru'' sayesinde yaşamlarını raylarına oturtmayı başarıyorlar. Doğrular her zaman oradadır, ancak görmek için bir rehbere gereksinim vardır her zaman!!!

Tabi ki Hint filmi olur da müzikal, danslı sahneler olmaz mı? Burada da ziyadesiyle, ama çok da keyifli iki ''Bollywood'' dansı yer alıyor. Sonuçta Hollywood Bollywood'u besliyor. Danslar da hem son moda figürlerle hem de eski Amerikan müzikalleri tarzında arzı endam ediyor.

Sonuçta aslında oldukça Amerikan tarzı bir giriş, gelişme, sonuç olsa da hiç de küçümsenmeyecek, bizlere son derece keyif veren, finalinde de mutlulukla ayrılabildiğiniz bir film ortaya çıkmış.

Son söz : Galiba umut dolu, keyif veren, iyi şeylere gereksinimimiz var!!!


Esin ÇAKIR



Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    3180   


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.


Esin ÇAKIR yazıları
Sinema

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com