Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










1895 
Mryleia Antik Kenti'ndeki İnşaata tepki
        Güncel


  Yayın Tarihi: 22.2.2013    

Mryleia Antik Kenti'ndeki İnşaata tepki

Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Mryleia Antik Kent'nde devam eden inşaata yönelik mimarların tepkisi sürüyor.
Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya, "Yasalarla kabul ettiğimiz ve tüzüklere uymak yükümlülüğümüz varken, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na aykırı olarak Apameia (Myrleia) Antik Kenti üzerinde yapılmakta olan inşaatın devamına izin vermek, tarihi ve kültürel değerlerin yok edilmesine ve sermaye' ye rant sağlanmasına yöneliktir" dedi.

Mudanya'da bulunan Mryleia Antik Kenti tarihi M.Ö. 700 lü yıllara kadar uzanan, varlığı bilinen fakat yakın zamana kadar toprak altında kalmış evrensel olarak önem taşıyan bir kültür varlığıdır.

Kentin limanının bugün Petrol Ofisi dolum tesislerinin altında kaldığı anlaşılmaktadır. Yapılaşmanın bu kısma doğru ilerlemesi nedeniyle burada yapılması düşünülen alışveriş merkezi inşaatı öncesinde 2009 yılında Bursa Müze Müdürlüğü tarafından açılan sondaj çukurunda henüz yüzeyde olunmasına rağmen hemen temel kalıntılarına ulaşılmış olup bu sondaj sırasında Klasik ve Hellenistik Çağa çok sayıda ait seramik kırıkları ve bir heykel buluntular arasındadır. 2010 tarihinde alan kısmen Arkeolojik Sit Alanı kapsamına alınmış olmakla birlikte koruma alanı son derece dar tutulmuştur.

Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Şahin'in hazırlayarak Koruma Kurulu'na sunduğu rapora göre arkeolojik sit alanının çok daha geniş tutulması gerektiğine dikkat çeken Kaya, antik limanın ve kentin kalıntılarının var olması ihtimalinin çok güçlü olduğu bölgenin bir kısmının 1. derece arkeolojik SİT alanı olarak korumaya alınmadığı ve üzerine alışveriş merkezi inşaatı yapılmasına izin verildiğini açıkladı.

2014 yılı için UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmeye aday durumunda olan Bursa Kenti için ciddi bir çelişki de oluşturmaktadır. Mudanya, Bursa' nın Marmara denizine açılan kapısıdır ve tarihi bir kenttir. Antik kent üzerine Alışveriş Merkezi ve Benzin İstasyonu projesinin acilen ve tamamen iptal edilmesi, bölgede arkeolojik çalışmaların süratle başlatılması, Apameia (Myrleia) Antik Kenti'nin gün yüzü çıkarılması ve müze haline getirilmesi gerekmektedir." dedi.


Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    2771   


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.


MudanyaMudanya.com yazıları
Güncel

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com