Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










399 
Jane Austen Kitap Kulübü
        Sinema


Esin ÇAKIR    
  Yayın Tarihi: 8.1.2014    

Jane Austen Kitap Kulübü

2007 yapımı bu filmi en az 5-6 kere izlemişimdir. Nerede yakalarsam ucundan, kıyısından, başından ya da sonundan olsa bile izlemeden duramıyorum.

Orijinal adı: The Jane Austen Book Club, yönetmeni Robin Swicord

Oyuncu kadrosu çok iyi, rollerine inanılmaz güzellikte oturmuşlar ve sımsıcacık, kucaklayıcı, sarıp sarmalayıp bırakmayan türde bir yapıma imza atmışlar.

Emily Blunt, Maria Bello, Kathy Baker, Amy Brenneman, Maggie Grace, ve Hugh Dancy başroldeler.

Beş bayan ve sonradan bulup kulübe kattıkları Grigg adlı beyefendi, Jane Austen adlı yazarın kitaplarını sırayla okuduktan sonra tartışmaya karar verirler. Her ay birisinin evinde toplanırlar. Keyifli atıştırmalıklar eşliğinde hem kitabı kendilerine göre yorumlarlar, hem de bu bağlamda yaşamlarını sorgularlar. Fırtınalı dönemlerini de oluşturdukları güzel dostlukları sayesinde daha kolay atlatmayı başararak mutlu sona ulaşırlar.

Bu arada Jane Austen kimdir derseniz; 1800'lerde yaşamış daha çok o dönemin pembe dizivari romanlarını yazan İngiliz bayan yazardır.
Dönem gözönünde bulundurulduğunda zoru başararak çok önemli işlere imza atmış, hemen hemen tüm yapıtları dünya klasikleri arasında yerini almıştır. Bunlar;

Akıl ve Tutku (aşk ve yaşam) (1811)
Aşk ve Gurur (Gurur ve Önyargı) (1813)
Umut Parkı (1814)
Emma (1815)
Northanger Manastırı (1817) (Ölümünden sonra yayımlanmıştır)
İkna (İnanç) (1817) (Ölümünden sonra yayımlanmıştır)

Her izlediğimde beni ziyadesiyle mutlu eden filmlerden biri. Dostluklara değer veren, kitaplarla haşır neşir olmayı seven, ülke ve dünya gündeminin bunaltıcı ve iç karartıcı boyutundan kaçmak isteyen dostlara hararetle tavsiye olunur.

Tabi ki gönül isterki okumayan ülkemizde de böyle girişimlerde bulunulsun. Ama yaşamın bu hay huyunda kimin vakti var ki durup ince şeyleri anlamaya?!!!...

Not: Buna benzer bir okuma grubunu yıllar önce biz de SİYAZ'da yapmış ve güzel paylaşımlarda bulunmuş idik. Ahh! o günler o günler...


Esin ÇAKIR



Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    4948   


YORUMLAR

Yorum yazan : cem önen
Tarih : 8.1.2014
izlemiştim ve çok keyif almıştım.



Esin ÇAKIR yazıları
Sinema

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com