www.mudanyamudanya.com


4.Türkan Saylan Sanat Ödülü Çiğdem Sezer’in

Nebil Özgentürk’ün, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin 25. kuruluş yıldönümü ve Türkan Saylan anısına hazırladığı “Çağdaşlık İçin Çeyrek Asır” belgeselinin Soma faciası nedeniyle ertelenen galası, Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri’nin de sahiplerini bulduğu gecede gerçekleşti.

. Türkan Saylan Sanat Ödülü “Çocuklar İçin Şiiri” dalında “Alfabeden Kaçan Harfler” dosyasıyla Çiğdem Sezer’e Aysel Çelikel tarafından sunuldu. Sezer, lepralılara dokunmayı hiç tanımadığı ama sesini yüreğinde duyduğu Türkan Saylan’dan öğrendiğini anlatarak, kendi gücüyle ayakta kalma konusunda ilk örneği olan annesine teşekkür etti. Sezer, “Başta Soma’daki maden faciasında babasını kaybedenler olmak üzere tüm çocuklara eğitim olanağı bulabilecekleri, şiddet ve sömürüden uzak bir dünya diliyorum.” dedi.

51.ölüm yıldönümüne rastlaması nedeniyle Nâzım Hikmet’in de anıldığı gece, tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi’nin piyanist Şevki Karayel’in Bach, Chopin, Schubert’ten çaldığı üç eser arasına serpiştirilen Türkan Saylan tarafından yazılmış olan; “Sevgili Doğmamış Bebek”; “Çok Kıymetli Emekçilerimiz (İşçilerimiz, Köylülerimiz)” ve “Giderayak Dostlara(Vedâ)” mektuplarını seslendirmesiyle son buldu.

Çiğdem Sezer kimdir?


6 Ağustos 1960'de Trabzon’da doğdu. ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1978’de Trabzon Sağlık Koleji’ni bitirdi ve iki yıl Yozgat/Yerköy’de, üç yıl Trabzon’da olmak üzere beş yıl hemşire olarak görev yaptı. Ankara Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü’nde başladığı yükseköğrenimini tamamladıktan sonra 1986 yılında Sakarya Sağlık Meslek Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. Halen Ankara'da yaşıyor, bir kız bir de erkek çocuk annesi.

Yazın dünyasına şiirle giriş yaptı. İlk şiirleri Hemşirelik yaptığı dönemde yayımlandı. İlk şiir kitabı 'Kanadı Atlas Kuşlar'1991’de yayımlandı. Ardından 1993’de Çılgın Su, 1996’da Kapalı Gişe Hüzünler, 1998’de Bir Şehrin Hatıra Fotoğraflarından, 2005 yılında Dünya Tutulması adlı şiir kitapları yayımlandı. Bu arada pek çok dergide şiirleri ve şiir üzerine yazıları yayımlandı. Sağlık Meslek Liseleri için “Epidemiyoloji ve Sağlık İstatistiği” adlı bir ders kitabı da olan Sezer; 1993 Dünya Kitap Dergisi Şiir Ödülü, 1993 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü, 1998 Arıburnu Şiir Ödülü, 2006 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü sahibi. 2007’de yayımlanan Kalbimin Kuzey Kapısı Trabzon adlı kent monografisi, yazarın doğup büyüdüğü kentle olan çok yönlü ilişkisini, kentin sosyal dokusu içinde eriterek okura sunuyor. 2005 İnkilap Kitabevi Roman yarışmasında ödül alan, “Aşklar ve Baharatlar ” adlı romanı Şubat 2008’de okurla buluştu.

Yapıtları:

Şiir:
Kanadı Atlas Kuşlar (1991)
Çılgın Su (1993)
Kapalı Gişe Hüzünler (1996)
Bir Şehrin Hatıra Fotoğraflarından (1998)
Dünya Tutulması (2005)

Roman:
Aşklar ve Baharatlar (2008)

Kent Monografisi:
Kalbimin Kuzey Kapısı Trabzon (2007)

Mesleki:
Epidemiyoloji ve Sağlık İstatistiği

Ödülleri:
1993 Dünya Kitap Dergisi Şiir Ödülü
1993 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü
1998 Orhan Murat Arıburnu Şiir Ödülü / "Kış Günü Aşk Evinde" adlı dosya ile
2006 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü / "Dünya Tutulması" ile
2005 İnkilap Kitabevi Roman Ödülü / “Aşklar ve Baharatlar ” adlı dosya ile


DAĞILAN HARFLERİMİ TOPLAMA

iki omuz arası uzaklığında
dönüyor dünya. elinde sır kovası

masallar eksik çocukları uyutmaktan gelmiyor
uzamıyor saçları bozkırdaki ağacın
kuşların kursağında kalmış bir mektup gibi
kurumaya durmuş damarı yaprakların

düşhanem düşüşhanem kederim
kendine çarpa çarpa sendeleyen sözlerim

acı ten'e ten gece'ye gece kim
senden gelip sana giden harfleri hecelerim
A'acıydı
B'burda
F'nin kırıktı zaten ayağı
hiç çıkmazdı sokağa

-dağılan harflerimi toplama!

ben dünyayı bağışlamadım o da bağışlamasın
ipe dizilmiş kardeş ölüleri anne gözleri
bir dağın bir dağa ettikleri

gövdem boydan boya ayak izleri

geceye uzadım sabaha kısa
kaldı karanlığın giydirdikleri

ben dünyayı bağışlamadım, o da...






MudanyaMudanya.com